Sådan vælger du en elbil

A Nissan Leaf drives along a city street

Vil du skifte fra benzin og diesel til elektrisk?

Hvis du planlægger at bytte din eksisterende benzin- eller dieselbil, kan det føles som et stort skridt, men et stigende antal regeringer rundt om i verden sætter en tidsbegrænsning på forbrændingsmotoren.

I hele Den Europæiske Union vil salg af nye benzin- og dieselbiler være forbudt inden 2035, mens Frankrig har annonceret planer om at forsøge helt at forbyde benzin- og dieselbiler på landets veje inden 2040. I Storbritannien vil alle nye solgte biler inden 2030 være elektriske.

Så fremtiden er elektrisk, men hvilke elbiler er tilgængelige, og hvordan ved du, hvilken du skal gå efter?

A charging symbol on an EV charging station

Hvilke typer af elbiler findes der?

Der er tre muligheder, når du skifter til en elbil:

 • Hybrid
 • Plugin-hybrid
 • Elektrisk

Så hvad er forskellen mellem en hybrid, plugin-hybrid og alle elbiler?

Elbiler opererer med en række forskellige teknologier med varierende grader af elektrificering. De forskellige varianter spænder fra milde elhybridiseringer af forbrændingsmotorer, hvor elmotoren ikke selv kan køre bilen, hybrider eller plugin-hybrider til fuld elektrificering i fuldelektriske biler, hvor der kun er en elmotor og et batteri.

Hybridbiler

Hvad er hybridbiler?
Hybridbiler har både en benzin- eller dieselmotor og en elmotor. Systemet minder meget om plugin-hybrider med den forskel, at batteriet i denne biltype har en reduceret kapacitet til at strømforsyne elmotoren. Der er to forskellige typer af hybridbiler.

Parallelle hybridbilers hjul drives af forbrændingsmotoren, elmotoren eller en kombination af begge. Deceleration eller brug af bremserne genoplader batteriet.

Hybridbiler med rækkeviddeforøgelse bruger forbrændingsmotoren til at genoplade batteriet til elmotoren. I nogle biler er der tre tilstande: elektrisk, hvor benzinmotoren oplader batteriet i elmotoren for at køre bilen, hybrid, hvor bilen skifter mellem benzinmotor og elmotor efter forholdene, og endelig motortilstand, hvor kun benzinmotoren bruges.

Plugin-hybridbiler (PHEV’er)

Hvad er plugin-hybridbiler?
Disse elektrificerede biler har både en elmotor og en forbrændingsmotor, som kan bruges til at bevæge bilen eller genoplade batteriet. Batteriet, som er større end i hybridbiler, kan også oplades ved tilslutning til elnettet. Den elektriske rækkevidde for denne type af elbil varierer fra model til model, og spænder fra 10 km til 80 km

Elbiler

Hvad er elbiler?
Dette er den rene elbil, da motoren udelukkende fungerer takket være elektricitet. Med andre ord har de ikke nogen forbrændingsmotor. Motorerne i denne type af elbil får deres energi fra batterierne, som genoplades ved tilslutning til elnettet.

Sådan vælger du en elbil
For det første vil dette afhænge af, hvor du bor, og hvordan du godt kan lide at køre. Hvis du kører det meste af dine kilometer i et bymiljø, men stadig kører lange distancer, kan du få størst udbytte af kun at køre på elektricitet, og en hybridbil kan passe bedst til dig. For hyppige korte ture kan du være bedre stillet med en elbil, som vil giver dig bykørsel uden emissioner og uden behov for at besøge en tankstation.

For brændstofeffektivitet over flere kilometer uden behov for at stoppe for at oplade køretøjet, kan plugin-hybrider (PHEV'er) være en god mulighed. PHEV-batteriet kan genoplades ved hjælp af et ladepunkt i hjemmet eller via det offentlige ladenetværk. Plugin-hybridbiler er halvvejs mellem hybridbiler og fuldelektriske biler. Noget kørsel kan foregå på elektricitet, men med forbrændingsmotoren som buffer.

‘Rækkevidde-angst’ har været en del af livet for tidlige ejere af elbiler, men de offentlige ladenetværk udvides dagligt, og den afstand, som biler kan køre på en enkelt opladning, stiger. Hvis du har adgang til parkering i en indkørsel, vil en ladeenhed til brug i hjemmet gøre det muligt for dig at oplade bilen hurtigere via billigere takster om natten.

Book en bil eller varevogn

 1. Afhentning

  Denmark

 2. Aflevering

 3. Søg

  • Hvis du er under 30 år bliver der tillagt et gebyr. Vi brug for din fødselsdato for at kunne vise dig egnede biler. ?
  • DRIVER’S DATE OF BIRTH: